Kritik mot svenska valsystemet

DEMOKRATI2018-11-23

Samarbetsorganisationen OSSE riktar kritik i sex punkter mot det svenska valsystemet, efter att ha haft valobservatörer på plats i samband med höstens val. Hanteringen av valsedlar och partiernas finansiering är två huvudpunkter.

Organisationen för säkerhet och samarbete i Europa, OSSE, fanns på plats när svenska folket gick till val 9 september. Nu har organisationen presenterat sin rapport med omfattande kritik mot det svenska valsystemet.

OSSSE anser att den svenska lagstiftningen bör ändras, så att närvaron av valobservatörer vid varje val säkras i enlighet med det avtal OSSE upprättade i Köpenhamn 1990.

Det svenska systemet för valsedlar får också omfattande kritik i rapporten. De är för många och för krångliga att hantera, anser OSSE. Sverige bör överväga ytterligare åtgärder för att säkerställa att valsedlar är tillgängliga på lika villkor för alla deltagande partier. OSSE rekommenderar att Valmyndigheten får rätt att ge ut riktlinjer för lika behandling i valprocessen.

OSSE rekommenderar också att ytterligare åtgärder vidtas för att trygga hemliga val i enlighet med grundlagen och de internationella avtal Sverige har ingått. Rapporten pekar ut det svenska systemet där alla partiers olika valsedlar placeras ut i ställ utanför själva vallokalen i full åsyn för andra väljare och valfunktionärer. Det innebär en risk att valhemligheten röjs.

I rapporten konstateras att väljarna ska ha tillgång både till blanka valsedlar och valsedlar med kandidatnamn för alla deltagande partier i alla tre valen på varje vallokal. I år tryckte Valmyndigheten upp 673 miljoner valsedlar, och det innebär stora logistiska utmaningar enligt rapporten. OSSE konstaterar att det är svårt för valförrättarna att ha överblick och se till att valsedlar inte flyttas om eller försvinner.

OSSE kritiserar även den bristande insynen i partiernas finansiering av valkampanjerna. Det finns en skyldighet att redovisa partiernas intäkter, men inte deras utgifter, tillgångar och skulder. OSSE anser att allmänheten bör få mer insyn i partiernas ekonomi.

Organisationen ifrågasätter också att kampanjer inför valet finansieras och genomförs av andra aktörer än partierna själva. För att förbättra insynen behöver lagstiftningen kompletteras. OSSE tar särskilt upp den nära relationen mellan Socialdemokraterna och LO.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA