Kritik mot rättskedjan
Det tar för lång tid att utreda brott och för få brott klaras upp. Trots stora resurstillskott har rättsväsendet inte lyckats effektivisera sitt arbete, anser Riksrevisionen.
Det tar för lång tid för polis, åklagare och tingsrätter att utreda och lagföra brott. Följden kan bli att fler än nödvändigt utsätts för brott och att unga fastnar i kriminalitet. Regeringen och myndigheterna bör därför intensifiera arbetet med att effektivisera rättsväsendet, skriver Riksrevisionen i en slutrapport efter tio års återkommande granskningar av rättsväsendet.
Till de allvarligaste följderna av oförmågan att rätta till de långa väntetiderna hör enligt Riksrevisionen att brottsoffer får vänta länge på att få sitt ärende prövat och alltför få får upprättelse. Enligt rapporten riskerar också ungdomar som begått brott att fastna i kriminalitet om de inte får en snabb reaktion från samhället.
”Det behövs nu en kraftsamling inom rättsväsendet så att resultatet blir synligt även för allmänheten, till exempel i form av en snabbare hantering och fler uppklarade brott. Regeringen och myndigheterna bör förbättra styrningen så att den blir mer långsiktig, tydlig och tar ett samlat grepp om hela rättskedjan”, kommenterar riksrevisor Jan Landahl i ett pressmeddelande.
Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.