Kritik mot lagförslag
Datainspektionen kräver att utlämnande av trafikuppgifter om enskilda ska föregås av en rättslig prövning.
Enligt ett lagförslag som gäller lagring av uppgifter om telefon- och internettrafik kommer polisen att kunna begära ut uppgifter utan beslut i domstol, och utan att den berörda personen ifråga är skäligen misstänkt för brott.
Ett EG-direktiv slår fast att uppgifter om alla människors ringande, mejlande, SMS:ande och Internet-användande ska lagras i mellan sex månader och två år. Direktivet ska vara infört i svensk lag senast den 15 mars 2009.
Men Datainspektionen anser att det behövs striktare regler för att skydda den personliga integriteten. En rättslig prövning borde vara ett minimikrav för utlämnande av uppgifter ur registret, hävdar inspektionen.
Enligt förslaget räcker det att brottet som utreds har ett minimistraff på två års fängelse. Inspektionen påpekar att den möjligheten redan finns i lagen om elektronisk kommunikation. Skillnaden är att det hittills inte funnits något krav på att operatörerna sparar uppgifter om all trafik.
Med de föreslagna reglerna om lagring i ett år kommer sådana uppgifter att sparas i betydligt större utsträckning och riskerna för integritetsintrång bli mycket större, konstaterar Datainspektionen.
Inspektionen vänder sig också emot att reglera lagringen av trafikuppgifter genom en förordning beslutad av regeringen. Sådana regler bör regleras i lag och därmed beslutas av riksdagen, anser Datainspektionen.
Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.