Kritik mot förmedlingens jobbgaranti

RIKSREVISIONEN2009-12-14

Riksrevisionen riktar skarp kritik mot regeringen och Arbetsförmedlingen för hanteringen av jobb- och utvecklingsgarantin. ST kräver att regeringen agerar.

Jobb- och utvecklingsgarantin är inte anpassad för stora volymer, anser Riksrevisionen i sin granskning. Liksom föregångaren aktivitetsgarantin finns det risker för rundgång och inlåsning för deltagarna, eftersom det saknas en bortre tidsgräns.

Förutsättningen för att jobbsökaraktiviteter och coachning av långtidsarbetslösa ska ge resultat är att insatserna ges i begränsad omfattning till dem med stort behov. Kraftigt ökade insatser under en lågkonjunktur kan leda till att deltagarnas sysselsättningschanser begränsas eller till och med försämras, anser Riksrevisionen.

Regeringens styrning av garantin ska också ha varit bristfällig. Otydliga och sena direktiv har orsakat svårigheter för Arbetsförmedlingen, konstaterar rapporten.

Också införandet av kompletterande aktörer har vållat problem. Enligt revisionsrapporten infördes den nya modellen för snabbt och utifrån oklara antaganden om hur de externa aktörerna egentligen skulle bidra till att göra garantin effektiv. Enligt Riksrevisionen har de regioner som arbetat med kompletterande aktörer uppvisat sämre resultat. Revisionen anser att regeringen bör klargöra vilken roll som kompletterande aktörer ska ha inom jobb- och utvecklingsgarantin.

I ett skriftligt uttalande uppmanar STs ordförande Annette Carnhede regeringen att agera utifrån Riksrevisionens kritik:

” Regeringen kan helt enkelt inte ignorera kritiken från flera olika håll. Nu måste arbetsmarknadsminister Sven Otto Littorin agera för att ge bra och rättvisa förutsättningar för alla aktörer. Stödet till de arbetssökande får inte urholkas.”

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA