Kriminalvården kan ha anställt infiltratörer

KRIMINALVÅRDEN2021-12-01

Kriminalvården utreder flera fall av misstänkt infiltration, där anställda på anstalter och häkten har sin lojalitet med kriminella i stället för med arbetsgivaren, rapporterar Sveriges Radio.

Maria Lindström, chef för planeringsenheten vid Kriminalvårdens säkerhetsavdelning, säger till Ekot i Sveriges Radio att risken för infiltration har ökat i samband med att ledare inom flera kriminella nätverk dömts till fängelse.

Kriminalvården har enligt Maria Lindström flera ärenden som är under utredning där myndigheten är ganska övertygad om att anställda redan från början haft för avsikt att infiltrera organisationen. Hon bedömer dock att fallen har upptäckts innan de fått några konsekvenser för säkerheten. Hur många fall det handlar om vill hon inte uppge, enligt Ekot.

”Det som man mest vill komma åt när man infiltrerar föreställer jag mig är information om eventuella förändringar, om transporter och annan information som man kan använda på något sätt”, säger Maria Lindström till Ekot.

Enligt Ekot bedömer Kriminalvården att det finns ett ökat säkerhetshot kring cirka 100 personer som frihetsberövats. Myndigheten har bland annat fått information genom polisen som bygger på kommunikation inom de kriminella nätverken genom chatverktyg som Encrochat och Anom, vars kryptering knäckts.

Många av de här personerna befinner sig än så länge på olika häkten runt om landet, men kommer att förflyttas till anstalter i takt med att de blir dömda. Kring de här personerna finns en ökad risk för fritagningar, rymningar och fortsatt brottslighet, men också att det smugglas in vapen eller narkotika. Med det följer också enligt Maria Lindström en ökad risk för att myndigheten infiltreras av personer vars avsikt är att förse de kriminella nätverken med information.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA