Kriminalvården bemöter kritik om transporter
Övertagandet av ansvaret för transporter av frihetsberövade personer går enligt planerna. Det skriver Kriminalvården i ett pressmeddelande som svar på den kritik som riktats mot myndigheten.
Kriminalvården tog 1 april över ansvaret för transporter av frihetsberövade personer åt andra myndigheter från Polisen. Övertagandet har gått enligt plan och sker successivt, skriver Kriminalvården i pressmeddelandet. Med hänsyn till att förberedelsetiden var kort kom Polisen och Kriminalvården överens om att övertagandet skulle ske stegvis.
”Jämfört med samma period förra året har antalet transporter av frihetsberövade åt andra myndigheter ökat med 22 procent, från 658 till 802”, skriver Claes Nöjd, utredare på Kriminalvårdens nationella transportenhet, i pressmeddelandet.
Till en början har Kriminalvården tagit över ansvaret för transporter åt transporter åt Migrationsverket, Statens institutionsstyrelse, landsting och kommuner. Transporter åt Polisen kan bara utföras i den utsträckning det finns resurser.
I september planerar Kriminalvården att ha rekryterat så att myndigheten kan ta över ytterligare transporter och först i slutet av året ska den nya organisationen vara fulltalig. Därefter ska alla de 9 000 årliga transporterna av frihetsberövade enligt tvångslagar och utlänningslagen kunna utföras av Kriminalvården.
”Första månaden har gått enligt förväntan. Vi har haft vissa inkörningssvårigheter, men det är naturligt i samband med en förändring av den här storleken. Den korta tiden från riksdagsbeslut till ikraftträdande har varit en stor utmaning för organisationen”, skriver Claes Nöjd.
Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.