
Kräver skärpt skydd för hotade statsanställda
Trakasserier och hot bör anses särskilt allvarliga om de drabbar statligt anställda. Staten som arbetsgivare behöver också få större möjlighet att skydda och hjälpa anställda som hotas eller trakasseras, anser Arbetsgivarverket i en skrivelse till regeringen.
Det är dags att ta itu med den ökande hotbilden mot statligt anställda. Möjligheten att trakassera via exempelvis sociala medier gör att lagarna behöver uppdateras så att staten får större möjlighet att skydda sina anställda, skriver Arbetsgivarverkets ledning i en hemställan till regeringen.
Arbetsgivarverkets vill att regeringen tar beslut om en övergripande genomgång av det lagstadgade skyddet för statsanställda.
”I princip alla myndigheter drabbas på något sätt, även om karaktären och omfattningen varierar mellan myndigheterna. Skyddet mot våld, hot och trakasserier berör därför avse hela det statliga arbetsgivarkollektivet”, skriver Arbetsgivarverket.
Även om många handlingar som ryms inom de hot och trakasserier som drabbar statligt anställda redan är klassade som kriminella bör lagarna skärpas. Det för att tydligt signalera att det är extra allvarligt att utsätta den som jobbar inom staten för hot eller trakasserier, enligt Arbetsgivarverket.
Att hota en statstjänsteman kan leda till att beslut inte fattas enligt de rättsprinciper som gäller i samhället. Därför ska detta också ses som ”ett angrepp på demokratin”, skriver myndigheten i hemställan till regeringen.
Arbetsgivarverket vill också få till en förändring så att arbetsgivaren kan hjälpa statsanställda som råkat ut för så kallat enskilt åtal, som kan väckas av en målsägande utan att åklagare är inblandad.
Enskilt åtal används ofta som en möjlighet att trakassera eller i försök att påverka beslut som medarbetare i fråga ska ta, påpekar Arbetsgivarverket. Man vill därför införa en möjlighet för arbetsgivaren att hjälpa sina anställda juridiskt i dessa fall.
Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.