Kräver rätt till rehabilitering
Alldeles för få får rehabilitering tillbaka till arbetslivet, hävdar Handikappförbunden efter en enkät till medlemsförbunden. Nu måste tidsgränserna i sjukförsäkringen omvandlas till garantier för rehabilitering, kräver organisationen.
– Det är bra med tidsgränser, ingen ska gå passivt sjuk utan att få stöd och hjälp. Men i dag finns ingen lagstadgad rätt till rehabilitering, säger Ingrid Burman, ordförande i paraplyorganisationen Handikappförbunden, till Publikt.
Enligt svaren i en enkät till 32 av Handikappförbundens 37 medlemsförbund bedömer flertalet, 63 procent, att alldeles för få av deras medlemmar som behöver rehabilitering får det. Hjälpen brister också i kvalitet. Få får sammanhållen, koordinerad och adekvat rehabilitering.
Sju av tio medlemsförbund anser dessutom att medlemmarna får otillräcklig rehabilitering, som inte hinner ge ett fullgott resultat.
Handikappförbundens slutsats är att modellen med fasta tidsgränser i sjukförsäkringen måste göras om. I dag ska den sjukskrivne prövas mot nya arbetsuppgifter på arbetsplatsen efter 90 dagars sjukskrivning, och efter 180 dagar mot annat arbete på arbetsmarknaden. I stället borde tidsgränserna innebära en rätt till rehabilitering, anser Handikappförbunden.
– Om man efter 180 dagar inte har fått rehabilitering ska man få det, anser Ingrid Burman.
Vilka grupper drabbas hårdast av bristen på rehabilitering?
– Nästan alla pekar på det. Men personskadeförbundet RTP, som organiserar polioskadade och trafikskadade, är de som jobbat mest med frågan. För polio krävs livslång rehabilitering. För dem med stroke, parkinson och många andra kroniska sjukdomar behövs också en aktiv rehabilitering.
Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.