Kraven för uppehållstillstånd för studier skärps

HÖGSKOLAN2023-11-01

Migrationsverket redovisar en rad planerade åtgärder för att minska riskerna för missbruk av uppehållstillstånd för studier.

Skärpta språkkrav, utvecklad prövning av studieavsikt och en gemensam modell för rapportering av studieavbrott för alla lärosäten är några av de åtgärder som Migrationsverket och Sveriges universitets- och högskoleförbund lägger fram, tillsammans eller var för sig. Rapporten är en delredovisning av uppdrag som regeringen gett i regleringsbrev.

Migrationsverket har fått uppdraget att tillsammans med universitet och högskolor utveckla och effektivisera arbetet med att säkerställa att missbruk av uppehållstillstånd för högskolestudier försvåras.

”Målet med våra prioriterade åtgärder är att skapa en stor mängd förändringar som sänker incitamentet för missbruk av uppehållstillstånd för studier och samtidigt gör det mer attraktivt för seriösa studenter”, kommenterar Migrationsverkets processledare Markus Filipsson de redovisade åtgärderna i ett pressmeddelande.

För att ha ett uppehållstillstånd för studier i Sverige behöver man ha för avsikt att studera här, konstaterar Migrationsverket i pressmeddelandet. Migrationsverket har sedan tidigare i viss utsträckning genomfört intervjuer med de antagna innan de beviljas uppehållstillstånd, men uppföljningar har visat att effekten är begränsad.

Migrationsverket kommer enligt myndighetens redovisning nu bland annat att kartlägga hur överföringen av information mellan exempelvis Migrationsverket, sökande, lärosätena, Skatteverket, Försäkringskassan och Polisen hanteras, och förbättra den där det är möjligt. Det ska också tas fram gemensamma rutiner och system för inrapportering av studieavbrott mellan myndigheterna och lärosätena.

Migrationsverket föreslår också att den som studerar på kandidat- och masternivå ska kunna få uppehållstillstånd i upp till två år i taget i stället för högst ett som i dag.

Uppdraget ska slutrapporteras till regeringen senast 1 april nästa år.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA