Krav på vila försenar hemkomst för SJ-anställd
Arbetstidsdirektivet är till för att skydda anställda från allt för långa arbetstider. Men för de anställda vid SJ kan reglerna skapa problem, förklarar STs ordförande på SJ, Thomas Winäs.
–Vårt arbete innebär att vi ofta är långt borta från hemmet. Om vi inte kan förhandla fram ett undantag från regeln om elva timmars vila kan vi tvingas vara borta betydligt längre tid än i dag, säger Thomas Winäs.
De järnvägsanställda måste ofta sova över på en ort utmed körsträckan för att inte arbetspassen ska bli för långa. Med nuvarande regler ska dygnsvilan vara minst sju timmar.
–Och sedan vill vi komma hem igen så fort som möjligt.
Får vänta på tåget hem
Den ökning av vilotiden till elva timmar som ska gälla från årsskiftet innebär inte bara att tågpersonalen måste stanna borta fyra timmar längre, förklarar Thomas Winäs. På vissa sträckor kommer det inte att gå något tåg tillbaka mot hemmet förrän långt senare, ibland först dagen därpå.
–På sträckan Stockholm– Storlien går det till exempel bara ett tåg per dygn.
Nu hoppas Thomas Winäs att det ska gå att nå en uppgörelse med arbetsgivaren om att den minsta vilotiden blir åtta timmar. De resterande tre timmarna ska man kunna ta ut på hemorten.
Men Åsa Tillberg, jurist på ST, är osäker på om den lösningen är möjlig:
–Det är oklart om det går att ha så kort vilotid som åtta timmar. Här finns inget solklart rätt eller fel, utan det växer fram en praxis utifrån EG-rättens domar.
ARBETSDIREKTIVET
Arbetsdirektivet införlivades i svensk lagstiftning redan 2005. Då gav regeringen parterna dispens med att föra in reglerna i sina kollektivavtal fram till 31 december 2006. Men från den 1 januari 2007 gäller de fullt ut.
*Huvudregeln är att veckoarbetstiden inte får överstiga i genomsnitt 48 timmar under en beräkningsperiod om 4 månader. Men beräkningstiden kan utsträckas till 12 månader genom kollektivavtal.
*Minimiregeln om 11 timmars vila under en 24-timmarsperiod kan i princip inte förhandlas bort i kollektivavtal. Men det går att göra undantag under förutsättning att arbetstagaren får kompensationsledigt. Enligt en dom i EG-domstolen ska ledigheten tas ut i omedelbar anslutning till arbetspasset.
*EG-domstolen har slagit fast att jourtid, där arbetstagaren är skyldig att vara på arbetsplatsen, ska räknas in i de 48 timmarna.
Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.