Krav på undantag för forskare

HÖGSKOLAN2021-12-14

Riksdagen måste omedelbart ändra de nya regler som tvingar unga forskare att lämna landet sedan de doktorerat, skriver Pil Maria Saugmann, ordförande för Sveriges förenade studentkårers doktorandkommitté, i en debattartikel i Dagens Nyheter.

Förändringarna i utlänningslagen från 20 juli 2021 innebär bland annat att tidsbegränsade uppehållstillstånd blir huvudregel. Det skrev regeringen i ett pressmeddelande förra veckan. Permanent uppehållstillstånd kan bara beviljas om vissa särskilda krav är uppfyllda, däribland ett krav på försörjning. De särskilda kraven gäller som huvudregel för alla som ansöker om permanent uppehållstillstånd i Sverige, således även doktorander.

Men de nya kraven får som konsekvens att unga begåvade forskarstuderande tvingas lämna Sverige med sin nyvunna kompetens sedan de tagit examen. Det skriver Pil Maria Saugmann i sin insändare:

”Det är synd att Sverige har lockat hit så många internationella doktorander och andra unga forskare på vad som nu visar sig vara felaktiga grunder”, skriver hon och pekar på att det krävs ett anställningskontrakt på minst 18 månader för att få permanent uppehållstillstånd.

I insändaren skriver Pil Maria Saugmann att fasta anställningar inte är ett alternativ för unga forskare, eftersom doktorandernas anställningar är tidsbegränsade inom ramen för forskarutbildningen och tar slut när doktoranden disputerar. Efter examen arbetar den disputerade, likt andra forskare, oftast på projektbasis, skriver hon.

”Riksdagen måste omedelbart införa ett undantag för doktorander och unga forskare i migrationslagen. Fackförbunden, näringslivet, studentorganisationerna, och högskolorna har alla samlats bakom denna uppmaning”, skriver hon. 

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA