Krav på sjukskrivna luckras upp
Riksdagen väntas på måndag fatta beslut om att mildra den så kallade 180-dagarsregeln i sjukförsäkringen. Initiativet kommer från de borgerliga ledamöterna i socialförsäkringsutskottet.
180-dagarsregeln innebär att människor efter 180 dagars sjukskrivning kan tvingas att säga upp sig från sitt jobb och söka annat arbete. Det gäller om Försäkringskassan bedömer att man kan klara något slags arbete, men att det inte är säkert att man kan gå tillbaka till sitt gamla arbete under det närmaste halvåret.
Bestämmelsen infördes förra sommaren och har fått mycket kritik. Nu backar de borgerliga, och vill att en prövning av arbetsförmågan mot hela arbetsmarknaden efter 180 dagar inte ska göras om den är ”oskälig”. Det ska exempelvis inte vara nödvändigt att lämna ett deltidsjobb som man klarar, även om man förväntas klara ett annat arbete i större omfattning.
I en snabbremiss har Försäkringskassan dock svarat att begreppet oskäligt är för otydligt som stöd i beslutsfattandet för den enskilde handläggaren. Den rödgröna oppositionen säger också nej till förslaget, med motiveringen att regeringen i stället måste göra om hela den nya så kallade rehabiliteringskedjan.
De borgerliga i utskottet vill även göra en mindre utvidgning av möjligheten att få sjukpenning på 80-procentsnivå efter 364 dagars sjukdom. För närvarande krävs ”synnerliga skäl” och mycket allvarlig sjukdom. Om riksdagen följer utskottsförslaget kommer det från 1 januari nästa år räcka med allvarlig sjukdom.
Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.