Krångliga förhandlingar på högskolor

AVTAL2008-04-02

Ramarna för de kommande årens lokala löneavtal är klara på en rad lärosäten. Men på flera håll har facket tvingats koppla in centrala parter för att alls få fart på förhandlingarna.

– Det är en krånglig avtalsrörelse, helt klart.

Det konstaterar Ing-Marie Nilsson, avdelningsordförande för ST inom universitet och högskolor. På flera lärosäten har sektionerna tvingats be om central hjälp sedan motparten vägrat att ens diskutera exempelvis löneutrymme. Vissa arbetsgivare har inte velat erbjuda någon ersättning när facket gått med på att flytta fram eller slå ihop revisionstidpunkter, enligt Ing-Marie Nilsson.

– Det ingår ju i systemet att man måste få kompensation för det. Det är ett bekymmer att arbetsgivarna inte tar ansvar. De låser sig vid oenighetsutrymmet och tar inget ansvar för det förarbete som är gjort, eller bör göras. Man skyller på att ekonomin är dålig.

Olikartade avtal

Förhandlingsarbetet har komplicerats ytterligare då högskoleområdets tre centrala avtal spretar betänkligt. Men det går inte lika trögt överallt. På Södertörns högskola är man till exempel klar med ramarna för hela avtalsperioden, samt med individuella löner från årsskiftet.

– Arbetsgivaren utgick från oenighetsutrymmet, men vi fick igenom 3,42 procent, säger STs sektionsordförande Hannele Lilja. Det betalas ut med marslönen till alla ST-medlemmar.

Södertörns högskola kommer att ha tre revisionstillfällen under de kommande åren, ett vid varje årsskifte fram till 2010.

AVTALEN

LÄROSÄTEN MED FÄRDIGA AVTAL

Chalmers tekniska högskola
Revisioner 1 januari 2008 (5,8 procent) och 1 juni 2009 (6,0 procent). Individgaranti på totalt 1 200 kronor under avtalsperioden.

Göteborgs universitet
Revisioner 1 januari 2008 (5,3 procent) och 1 april 2009 (6,5 procent).

Högskolan i Halmstad

Revisioner 1 januari 2008 (5,2 procent) och 1 maj 2009 (5,2 procent).

Högskolan i Kalmar

Revisioner följer det centrala avtalet. Löneökningar följer som lägst oenighetsutrymmet.

Linköpings universitet

Revisioner följer det centrala avtalet. 10,2 procent under avtalsperioden, följer det centrala avtalets oenighetsutrymme.

Lunds universitet

Revisioner 1 januari 2008 (5,2 procent) och 1 april 2009 (5,2 procent).

Umeå universitet

Revisioner 1 januari 2008 (3,6 procent), 1 januari 2009 (4,2 procent) och 1 januari 2010 (minst 4,0 procent).

Uppsala universitet

Revisioner 1 januari 2008 (5,0 procent) och 1 april 2009 (5,9 procent).

DET CENTRALA AVTALET

Lönerevisioner 1 januari 2008, 1 oktober 2008 och 1 januari 2010 om inget annat avtalas.

Oenighetsutrymme per revisionstillfälle om parterna inte kan enas: 2,4 procent, 2,9 procent respektive 3,4 procent. Det sammanlagda utfallet vid de tre revisionerna ska vara minst 10,2 procent, och lägst 1 050 kronor per person.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA