Kraftig ökning av bidragsfusk

SOCIALFÖRSÄKRING2013-01-22

Antalet anmälda fall av grovt bidragsfusk mot Försäkringskassan har ökat med mer än 800 procent mellan åren 2008 och 2012, skriver Metro. Siffrorna kommer från Brottsförebyggande rådet, Brå.

Under 2012 polisanmäldes nästan 1 100 fall av grovt bidragsfusk mot Försäkringskassan. Under 2008 var motsvarande siffra 130. En viktig förklaring till den stora ökningen är Försäkringskassans samarbete med Polisen, Kronofogden och Skatteverket mot den grova organiserade brottsligheten.

”Främst är det assistansersättningarna som har varit föremål för den här grova organiserade brottsligheten. Och under 2012 har vi hittat flera sådana brott”, säger Linus Nordenskär, verksamhetsutvecklare på Försäkringskassan till Metro.

Totalt betalas ungefär 25 miljarder kronor i assistansersättningar ut årligen. En stor andel tycks gå direkt till grovt kriminella personer, som satt i system att på felaktiga grunder få ersättning från Försäkringskassan. Ofta är flera aktörer inblandade. Felaktiga uppgifter om antalet assistanstimmar och personer som bluffar om sitt behov av assistans.

”Det här kommer att fortsätta även under 2013 och assistansersättningar kommer att var i fokus för vår del det närmaste året också. Det finns inga planer på att det ska avta”, säger Linus Nordenskär till Metro.

Myndigheternas gemensamma insats under polisens ledning bedrivs i åtta län. I Stockholm och Skåne har antalet anmälda fall av grovt bidragsfusk ökat allra snabbast.

Under 2011 avskrevs tre av fyra polisanmälningar. Resten ledde till åtal, åtalsunderlåtelse eller strafföreläggande, skriver tidningen. Av dem som gick till domstol resulterade nästan nio av tio i fällande dom.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA