Kortsiktig planering styr ungdomars val

ENKÄT2007-10-12

Tre av tio ungdomar mellan 19 och 24 år anger att de inte planerar för framtiden när det gäller utbildning och arbete. Mindre än en av tio planerar för fem år framåt.

Undersökningen, som genomförts på initiativ av Arbetsförmedlingens projekt Avstamp och Sveriges kommuner och landsting på webbplatsen Lunarstorm, visar att två av tre ungdomar planerar sin framtid på högst ett års sikt. Flickor planerar på något längre sikt än pojkar. Enkäten besvarades av drygt 15 000 personer.

Syftet med projektet Avstamp är att underlätta ungas etablering på arbetsmarknaden. Arbetslösheten bland personer mellan 16 och 24 år är mer än dubbelt så hög som bland befolkningen som helhet.

Under perioden fram till 2020 väntas också en omfattande generationsväxling på arbetsmarknaden, då närmare en tredjedel av hela arbetsstyrkan ska bytas ut.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

ÄMNEN:

Arbetsmarknad
Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA