Kortad sommarsemester på Skatteverket
För att klara hanteringen av det nya omställningsstödet till företag har fack och arbetsgivare på Skatteverket skrivit ett kollektivavtal om flytt av sommarsemestrarna. Enligt STs avdelningsordförande Anders Tell handlar det om runt 1 000 anställda som frivilligt har flyttat sin semester.
Riksdagen väntas i nästa vecka fatta beslut om ett omställningsstöd till företag som tappat en stor del av sin omsättning på grund av coronapandemin. Handläggning och kontroll kommer att skötas av Skatteverket, som räknar med kraftigt ökande arbetsbelastning när ansökningarna börjar strömma in.
Arbetsgivaren och de fackliga organisationerna har därför tecknat ett kollektivavtal som innebär att sommarsemestern kan bli kortare än semesterlagens minimum på fyra veckors sammanhängande semester. De som flyttar sin planerade semester får 1 500 kronor per dag i kompensation, berättar STs avdelningsordförande Anders Tell. Om en anställd måste avbryta pågående semester är kompensationen 2 000 kronor per dag.
Omkring tusen anställda, främst på skatteavdelningen, har flyttat sin planerade semester, enligt Anders Tell.
– Jag tror att det mest handlar om enstaka dagar upp till 10–12 dagar, inte hela semestern, säger han. Det har skett på frivillig väg, vilket är glädjande.
Han tror att både den ekonomiska kompensationen och en känsla av ansvar för landets företagare har bidragit till att så många anmält sig frivilligt.
– Företag behöver stöd för att inte gå i konkurs, och det är viktigt att det sker skyndsamt.
Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.