Korruption kostar EU miljarder
Korruption kostar EU-länderna svindlande belopp varje år, enligt en rapport som presenterats av EU-kommissionären Cecilia Malmström. Kostnaden motsvarar 130 miljarder euro årligen.
Medlemsländerna gör inte tillräckligt för att minska korruptionen, bland annat vid offentlig upphandling. Också Sverige får påpekanden, bland annat för dålig insyn i partiernas finansiering och offentlig upphandling, skriver Europaportalen.
”Rapporten visar att resultaten inte är tillräckliga. Existerande lagstiftning efterlevs inte och det verkar fortfarande saknas en fast politiskt vilja att verkligen utrota korruption”, sade Cecilia Malmström i samband med att rapporten presenterades.
I en sammanställning av hur vanlig medborgarna själva tror att korruptionen är hamnar Sverige på tredje plats på hederlighetslistan. Mindre än hälften av de tillfrågade svenskarna tror att korruption är mycket eller ganska vanlig i Sverige. Bara Danmark och Finland har en lägre andel. I Grekland tror 99 procent att korruption är ganska eller mycket vanlig, i Spanien 96 procent.
Enligt rapporten är den offentliga upphandlingen särskilt utsatt. Upp till en fjärdedel av värdet på de upphandlade kontrakten kan gå förlorade på grund av korruption.
Trots att Sverige ligger relativt bra till pekar EU-kommissionen ut tre områden där lagstiftningen bör skärpas, skriver Europaportalen. Det handlar om mer öppenhet vid finansiering av politiska partier, större insyn i kommuners och landstings offentliga upphandling och att personer kan hållas ansvariga om de mutas eller mutar i utlandet.
Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.