Bild: Getty Images

Kontroll av fingeravtryck ska få statsanställda till jobbet

ITALIEN2018-11-15

Den italienska regeringen vill få bättre kontroll på hur statstjänstemännen sköter sina jobb. Redan nästa år väntar biometriska kontroller av anställda. Och myndigheter eller kontor som inte gör vad de ska kan hamna på en lista som publiceras på webben.

Av:  Kristina Wallin

I Italien har debatten varit het när det gäller statligt anställda som låter andra stämpla för dem, så att de kan göra annat i stället för att jobba. Nu har den nya regeringen hittat ett sätt att komma runt det.

Alla anställda vid statliga myndigheter kommer att utsättas för någon form av biometrisk kontroll. Det kan vara ett finger, ett öga eller hela ansiktet som skannas. Dessutom kommer videokameror att installeras vid alla in- och utgångar.

– Först ska jag se till att alla jobbar, sedan ska jag se till att de jobbar på rätt sätt, förklarade ministern för den offentliga sektorn, Giulia Bongiorno, när hon presenterade dekretet.

Regeringen har även bestämt att en speciell kontrollgrupp, som ska kallas ”konkretiseringsgruppen”, ska åka runt på myndigheternas olika avdelningar och kontor, för att se hur de fungerar. Den kommer sedan att ge direktiv som måste följas.

Den som inte följer dem kommer att hamna på en sorts svart lista på ministeriet för den offentliga förvaltningens hemsida. Den ansvarige chefen kommer att riskera disciplinåtgärder, men även andra anställda kan få någon form av straff.

– Även om vi tycker det är bra att det finns kontroller på vem som jobbar, så protesterar vi mot sättet. Ministern har inte varit i kontakt med facken om detta, konstaterar Salvatore Chiaramonte, ordförande för de statligt anställda i största facket FP-Cgil.

– Vi hade hellre sett grupper som hjälpte de anställda att förbättra sig, istället för kontrollgrupper som ska göra svarta listor. Känslan vi får av det här dekretet är att ministern anser att det är viktigare att straffa än att motivera, säger han.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

ÄMNEN:

Italien
Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA