Konkurrensutsättning ger fler jobb

ARBETSMARKNAD2011-09-14

Ökad konkurrens genom avregleringar har lett till fler sysselsatta i berörda branscher, enligt en rapport från Institutet för arbetsmarknadspolitisk utvärdering, IFAU.

Enligt forskarrapporten från IFAU ökar sysselsättningen i konkurrensutsatta områden. Ökningen är störst bland utrikes födda, unga och äldre, grupper som ofta har en svagare ställning på arbetsmarknaden. Enligt IFAU finns det också tecken på att lönebildningen fungerar effektivare till följd av den ökade konkurrensen.

Under 1990-talet öppnades för offentligt finansierade förskolor, skolor och hemtjänst i privat regi. I rapporten studeras vad som har hänt med sysselsättningen och de anställdas löner sedan avregleringen och fram till år 2008.

Forskarna har jämfört regioner med och utan konkurrens över tiden och konstaterar att sysselsättningen ökade mer i konkurrensutsatta områden. Fler individer arbetade, och antalet arbetade timmar ökade i vissa fall. Grupper med svagare ställning på arbetsmarknaden ökade också sin andel av arbetskraften – fler unga jobbade till exempel i förskolan och fler utrikes födda i grundskolan. Det skedde även en viss utjämning i könsfördelningen och fler män arbetade i skolor, hemtjänst och förskolor i konkurrensutsatta regioner.

Däremot verkar inte lönerna inom området stiga generellt som en följd av ökad konkurrens:

”Vi kan se att de kommunalanställda lärarnas löner stiger. I förskolan och hemtjänsten är lönerna oförändrade”, säger Kajsa Hanspers, som är en av rapportförfattarna, i ett pressmeddelande.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

ÄMNEN:

Arbetsmarknad
Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA