Konkurrens på olika villkor
Statliga myndigheters verksamhet på konkurrensutsatta områden omfattar cirka 25 miljarder kronor. Men det är inte alltid som konkurrensen är motiverad, anser Statskontoret.
Statskontoret har på uppdrag av Förvaltningskommittén granskat 109 statliga myndigheter som bedriver någon form av verksamhet i konkurrens med andra. Omsättningsmässigt störst är bygg- och projekteringstjänster, uthyrning, upphandling och varuförsäljning. Det som flest myndigheter ägnar sig åt är utbildningsverksamhet / uppdragsutbildning, uppdragsforskning/FoU samt konferenser och seminarier.
Regeringen behöver skaffa sig en bättre överblick över myndigheternas konkurrensutsatta verksamhet, anser Statskontoret. Det behövs ett regelverk som ökar insynen i verksamheten, och det ekonomiska resultatet bör särredovisas.
I de allra flesta fall finns stöd för myndigheternas verksamhet på konkurrensutsatta områden i regleringsbrev eller instruktioner, konstaterar Statskontoret. Men ibland finns inga tydliga skäl för att myndigheter ska bedriva verksamhet som konkurrerar med andra aktörers, till exempel när det gäller fastighetsförvaltning, städning, viss utbildning och hotell- och restaurangverksamhet. Regeringen bör därför regelbundet ompröva om det finns skäl för respektive myndighet att bedriva konkurrensutsatt verksamhet.
Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.