Konjunktur drabbar invandrare

JOBBEN2005-04-18

Lågkonjunkturen slår hårdare mot invandrarna. Sysselsättningsgapet mellan svenskfödda och utrikes födda har åter ökat det senaste året, enligt en rapport från Integrationsverket.

Tre av fyra svenskfödda i arbetskraften har arbete, medan bara sex av tio med utländsk bakgrund har det. Undersökningen visar att gapet minskar ju längre man varit i Sverige, men inte ens efter 20 år är siffrorna lika. Svårast att etablera sig på arbetsmarknaden har de grupper som har avvikande hudfärg. De som är födda i Asien eller Afrika har allra svårast att få sysselsättning, medan de nordiska invandrarna ligger högst i statistiken.

Andelen högskoleutbildade är en av tre både bland utrikes födda och bland svenskfödda. Men utbildningen betalar sig betydligt sämre för den som inte är född i Sverige konstaterar Integrationsverket.

Bland de utrikes födda har skett en mycket snabb strukturförändring de senaste 15 åren. I slutet av 1980-talet jobbade 43 procent av utrikes födda män i industrin mot 25 procent 2004. Bland kvinnor har andelen gått ner från 22 till 10 procent. Minskningen av andelen industrianställda har inte varit lika dramatisk för inrikes födda.

Den höga arbetslösheten har också gjort att fler utlandsfödda än svenskar startar eget. 14 procent av egenföretagarna i Sverige är invandrare i första eller andra generationen. De utlandsfödda företagarna har i genomsnitt högre utbildningsnivå än de som är födda i Sverige. Utlandsfödda med asiatisk bakgrund har högst andel egenföretagare.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA