Konfliktrisk efter bud om »dumpning«
»Lönedumpning«, säger STs ombudsman Peter Steiner om Kungliga Vetenskapsakademiens avtalsbud.
I slutet av förra året gick Kungliga Vetenskapsakademien in i arbetsgivarorganisationen Idea och i samband med det sade man upp kollektivavtalet med ST.
Därefter har det pågått förhandlingar med ST centralt om ett nytt avtal.
Det slutbud som Kungliga Vetenskapsakademien nu har lämnat innehåller flera försämringar, enligt STs ombudsman Peter Steiner.
Bland annat vill arbetsgivaren försämra villkoren för dem som har sjukersättning och föräldrapenning.
Parterna är också oeniga om löneutrymmet. Arbetsgivaren vill lägga 1,2 procent på varje anställd från den 1 oktober till den 31 december 2004 och erbjuder en lönepott på 2,4 procent för hela 2005.
– Det innebär att de anställda blir lurade på en period då lönerevisionen den 1 april ersätts med 1,2 procent till alla från den 1 oktober i år, säger Peter Steiner.
Omräknat på årsbasis ger arbetsgivarbudet högst 2,1 procent per år under perioden 1 april 2004 till 31 december 2005.
Inom staten beräknas löneökningen bli i genomsnitt 3,8 procent per år under samma period.
ST har sagt nej till budet.
– Arbetsgivare ska inte kunna försämra ett avtal när de byter arbetsgivarorganisation. Det kallar vi för lönedumpning, säger Peter Steiner.
Om inte Kungliga Vetenskapsakademien kommer med något nytt bud återstår för ST att begära medling eller gå till konflikt – vilket innebär tvångsmedling via Medlingsinstitutet.
vetenskapsakademien
Kungliga Vetenskapsakademien (KVA) är en stiftelse och har till uppgift att främja vetenskaperna, främst matematik och naturvetenskap. Det är KVA som delar ut nobelprisen i fysik och kemi. Omkring 50 av de anställda är ST-medlemmar.
Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.