Annons:

Kompetensförsörjning helt avgörande

STATSKONTORET2009-06-02

Medarbetarnas kompetens är avgörande för hur myndigheterna kan fullgöra sina uppdrag. Därför borde myndigheterna i högre grad arbeta aktivt med sin kompetensförsörjning, anser Statskontoret.

På uppdrag av regeringen har Statskontoret analyserat den strategiska kompetensförsörjningen i statsförvaltningen. Nu har man lämnat en rapport som bland annat bygger på årsredovisningar och intervjuer.

Statskontoret konstaterar att medarbetarnas kompetens är den helt avgörande förutsättningen för förmågan att bedriva en effektiv verksamhet. Ändå finns det brister i analysen på många håll. En strategisk kompetensförsörjning förutsätter, enligt rapporten, kontinuerlig omvärldsbevakning och bedömningar av myndighetens möjligheter att få tillgång till rätt kompetens:

”Att det sällan går att göra några säkra bedömningar om den framtida utvecklingen är ingen ursäkt för att avstå från att hantera den. Snarare är det ett starkt skäl till att på förhand formulera alternativ och skaffa beredskap för att anpassa åtgärderna till utvecklingen.”

Myndigheterna ska alltid bedriva ett strategiskt arbete med sin kompetensförsörjning, vilket betyder att frågan bör uppmärksammas hela tiden och även i verksamheter som sällan förändras, anser Statskontoret.

Statskontoret ser positivt på att regeringen betonar att staten behöver marknadsföras som en attraktiv arbetsgivare för yngre generationer. Därför kan det vara av värde att förtydliga vad det innebär att arbeta statligt. Men något behov av ett gemensamt traineeprogram för statsförvaltningen ser inte Statskontoret. Ansvaret för att nyrekryterade får insikt i vad det innebär att arbeta statligt bör ligga hos de enskilda myndigheterna.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA