Kommuner ska tvingas ta emot barn
Regeringen och Miljöpartiet vill tvinga landets kommuner att ta emot ensamkommande flyktingbarn, uppger Ekot. Sedan mottagandet kommunaliserades år 2006 har Migrationsverket haft problem att placera dem.
Regeringen föreslår med stöd av Miljöpartiet att landets kommuner från den 1 januari nästa år ska kunna tvingas ta emot ensamkommande asylsökande barn och unga under 18 år, enligt Ekot.
”Det finns för många barn som tvingas vänta alldeles för länge på att få en plats helt enkelt, därför att det finns för få platser i systemet, därför att för få kommuner har erbjudit platser till Migrationsverket. Det är problemet och det går ju i första hand ut över de barn som idag tvingas vänta alldeles för länge”, säger migrationsminister Tobias Billström, M, till radion.
Ökningen av antalet ensamkommande flyktingbarn har varit stor. Under 2006 sökte 820 barn asyl i Sverige, i år räknar Migrationsverket med att 4 000 ensamkommande barn kommer att lämna in asylsansökan här. Migrationsverket har avtal med de flesta kommuner om att de ska ta emot ensamkommande flyktingbarn för boende under utredningstiden, men ett 60-tal av landets 290 kommuner har inget avtal. Enligt Migrationsverket saknas cirka 1 300 platser.
Regeringen har nu kommit överens med Miljöpartiet om en ny lag, som innebär att Migrationsverket utan speciella skäl ska kunna placera barnen i vilken kommun som helst. Besluten ska inte kunna överklagas av den berörda kommunen, uppger Ekot.
Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.