Kommuner föreslås kunna utföra tjänster åt Arbetsförmedlingen
Kommunerna kan redan med dagens lagstiftning utföra vissa arbetsmarknadspolitiska insatser. Däremot behöver befogenheterna förtydligas i lagstiftningen, enligt en utredning som lämnats till regeringen i dag.
Utredningen om kommuners medverkan i den statliga arbetsmarknadspolitiken har haft i uppdrag att analysera och bedöma om det är tillåtet för kommuner att utföra arbetsmarknadspolitiska insatser på uppdrag av och med ersättning från Arbetsförmedlingen inom nuvarande regelverk. Verksamheten regleras främst av lagen om valfrihetssystem, lov, och lagen om offentlig upphandling, lou.
I betänkandet konstateras att många kommuner redan i dag bedriver omfattande arbetsmarknadsverksamhet, men att skillnaderna mellan kommuner är stora.
Utredningen bedömer att det redan i dag är tillåtet för kommunerna att vara leverantörer av arbetsmarknadspolitiska tjänster som upphandlats enligt lagen om offentlig upphandling eller lagen om valfrihetssystem.
Men för att förtydliga kommunernas möjligheter att medverka i den statliga arbetsmarknadspolitiken föreslår utredningen vissa ändringar i lagen om kommunala befogenheter.
Enligt författningsförslaget bör det stå i klartext att kommuner får ta uppdrag från Arbetsförmedlingen och också ta emot ersättning för dem.
Även i lagen om valfrihet hos Arbetsförmedlingen föreslås förändringar så att det blir tydligt att Arbetsförmedlingen kan välja mellan samtliga aktörer som uppfyller myndighetens krav i en upphandling.
Utredningen framhåller att kommuner som deltar i Arbetsförmedlingens upphandlingar ska behandlas på samma sätt som andra leverantörer för att vidmakthålla en sund konkurrenssituation.
Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.