Kollektivavtal avgörande för löneutjämning
Starka fackföreningar och omfattande kollektivavtal är avgörande för att löneskillnader hålls tillbaka i Västeuropa. Det visar aktuell forskning som presenterats av det europeiska fackliga institutet ETUI.
Forskaren François Ghesquière har gjort en multinationell jämförelse av lönebildningen i olika västeuropeiska länder för att bedöma hur institutionella skillnader påverkar löneskillnaderna. Studien visar att löneskillnaderna mellan länderna är större än löneskillnaderna inom respektive land. Detta kan inte förklaras av geografiska skäl eller av olika arbetsmarknadspolitik, utan beror mer på styrkan i institutionerna på arbetsmarknaden.
En nyckelfaktor är genomslaget för kollektivavtal, hur stor andel av de anställda som omfattas. En annan nyckelfaktor är de fackliga organisationernas styrka, hur stor andel av de anställda som är medlemmar. I länder där förhandlingar om kollektivavtal är välutvecklade är löneskillnaderna små, liksom i länder där facket är starkt. Där båda faktorerna är kombinerade är löneutjämningen mest effektiv.
Enligt studien har system med minimilöner begränsad effekt på löneutjämningen, men på marknader där kollektivavtal och anslutningsgrad har lägre genomslag är betydelsen av minimilöner större.
ETUI
ETUI står för European Trade Union Institute, som är ett oberoende forsknings- och utbildningsinstitut knutet till Europafacket, ETUC. ETUI är baserat i Bryssel.
Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.