Annons:

Kluvet LO ställer sig bakom las-uppgörelsen

ARBETSRÄTT2021-11-11

LO och Svenskt Näringsliv rekommenderar sina beslutande organ att godkänna principöverenskommelsen om ny lagstiftning kring anställningsskydd, omställning och studiestöd. LO-förbunden var dock inte eniga.

I ett pressmeddelande från LO konstateras också att parterna har enats om att anta ett nytt huvudavtal som innebär att vissa anställningsskyddsfrågor regleras, samt ytterligare omfattande omställningssystem för dem som antar huvudavtalet.

”Det är bra att LO nu enats om att rekommendera representantskapet att ansluta till huvudavtalet. Jag är också glad över att vi nu kan garantera att de förbund som väljer att stå utanför får ett betydligt bättre omställningspaket”, framhåller LOs avtalssekreterare Torbjörn Johansson i pressmeddelandet.

”Det finns ingen förlorare, bara vinnare, med att LO säger ja”, anser Mattias Dahl, vice vd för Svenskt Näringsliv i ett pressmeddelande.

”Med LO ombord står de tre bärande delarna av den privata arbetsmarknaden, arbetsgivare, tjänstemän och arbetare, bakom Huvudavtalet. Det är glädjande och bra att uppslutningen bakom de efterlängtade arbetsmarknadsreformerna, som kraftigt förbättrar förutsättningarna för företag och anställda i Sverige, nu är ännu starkare”, understryker Mattias Dahl.

Beslutet att ställa sig bakom den uppgörelse som tidigare träffats mellan Svenskt näringsliv, PTK och LO-förbunden IF Metall och Kommunal fattades på tisdagen av LOs styrelse. Men fyra LO-förbund reserverade sig mot beslutet, Seko, Byggnads, Fastighets och Transport.

”Jag kan inte med öppna ögon säga att det är okej att låsa in frågor som hyvling, försämrad turordning och så vidare i ett avtal utan möjlighet att påverka detta under väldigt lång tid framöver”, framhåller Sekos ordförande Gabriella Lavecchia i ett pressmeddelande.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA