Klimatsmart policy för staten

ST-KONGRESS2008-05-27

Statliga arbetsplatser måste bli mer energieffektiva och minska sin klimatpåverkan, anser ST. På ett seminarium vid kongresstarten framhölls att klimatförändringarna accelererar.

Är kontorsutrustningen på jobbet miljömärkt? Ska personalmatsalen enbart servera vegetarisk mat? Vilka arbetsresor skulle kunna ersättas med telefonkonferenser?

Det är några av de frågor som ST vill föra ut till diskussion på medlemmarnas arbetsplatser. Under förbundets kongress ska en checklista för klimatsmarta arbetsplatser presenteras. Den har författats av Per-Erik Boivie, initiativtagaren till TCO Development.

Checklistan kan användas både individuellt och fackligt. Den omfattar resor och transporter, elanvändning, lunchmat och fika samt miljömärkta produkter och tjänster. Den innehåller också lästips, till exempel om klimatkalkylatorer på nätet.

Författaren och journalisten Andreas Malm berättade på ett ST-seminarium om klimatfrågan att de brittiska facken nu diskuterar kravet att alla tjänsteresor inom Europa ska ske med tåg.

Han underströk det nödvändiga i att förändringarna beslutas och genomförs kollektivt, på hög nivå. Hotet mot klimatet och människans livsförutsättningar är så akut att det inte räcker med individuella bemödanden att leva mer klimatvänligt.

Ett exempel på det är att en fjärdedel av Arktis is försvann förra sommaren. Nu varnar forskare för att Arktis kan bli isfritt denna sommar. Det är ett betydligt allvarligare läge än vad FNs klimatpanel IPCC varnat för. Deras prognos var först nästa sekelskifte, därefter har man backat tillbaka till år 2016.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

ÄMNEN:

ST
Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA