Klart med Kungliga Operans renovering
Kungliga Operan och Statens fastighetsverk har enats om en plan för renoveringen av nationalscenen. ”Den plan som vi i dag presenterar tillgodoser de behov som Operan haft”, säger Operans vd Fredrik Lindgren.
Operahuset vid Gustaf Adolfs torg i Stockholm har ett akut och omfattande renoveringsbehov, som under flera år varit föremål för omfattande debatt. Nu har parterna enats om en plan med utgångspunkt från regeringens beslut om projektering. Överenskommelsen innebär att hela operahuset kommer att genomgå en omfattande ombyggnad. I planerna ingår också en helt ny utbyggnad om cirka 2 300 kvadratmeter mot Kungsträdgården. Byggnaden kommer att få en egen entré till en ny foajé och en ny andrascen. Tre nya balettsalar ingår också i planerna.
Lösningen möjliggörs delvis genom privata donationer. Operans vd Fredrik Lindgren sa enligt Dagens Nyheter i samband med en presskonferens att renoveringen möjliggörs av att man fått in privata donationer om cirka 300 miljoner kronor. Bland donatorerna återfinns enligt tidningen bland andra Erling-Perssons stiftelse, Antonia Ax:son Johnson med familj och stiftelsen Marcus och Amalia Wallenbergs Minnesfond.
”Det är med stor glädje och stolthet jag kan konstatera att vi äntligen har en långsiktigt hållbar plan för hur Sveriges nationalscen för opera och balett ska kunna utvecklas. Den plan som vi i dag presenterar tillgodoser de behov som Operan haft”, sade Fredrik Lindgren enligt tidningen.
Regeringen skriver i ett pressmeddelande att Sveriges nationalscen för opera och balett är en angelägenhet för hela landet och ett värdefullt kulturarv. Överenskommelsen svarar enligt regeringen också mot uppdraget att inrymma repetitionslokaler för Kungliga Hovkapellet.
”Renoveringen är en av de frågor som legat högst upp på min lista sedan dagen jag blev kulturminister, och det är glädjande att fler vill vara med och bidra till att bevara och utveckla vårt vackra operahus. Ett kulturliv som står på flera ben än enbart det offentliga har möjlighet att vara både bredare och friare, och det här visar precis hur det kan se ut i praktiken”, understryker kulturminister Parisa Liljestrand, M, i pressmeddelandet.
Under ombyggnationen kommer Gasklockan i Norra Djurgårdsstaden i Stockholm att bli tillfällig hemmascen. 1 februari 2027 kommer Operan att flytta in i Operan flyttar in i Gasometer, som scenen kallas.
Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.