A-kassorna osäkra om försvarsjobb

ARBETSLÖSA2010-09-08

A-kassorna har inte diskuterat hur det ska bli med a-kassa för arbetslösa som vägrar att söka nya, militära jobb inom försvaret. ”Vi har ingen liknande situation att jämföra med”, säger Katarina Mattsson, försäkringschef på A-kassornas samorganisation.

Som ST Press tidigare rapporterat (se länk till höger) ska Försvarsmakten anställa flera tusen personer om året för att skapa ett yrkesförsvar. Just nu för myndigheten diskussioner med Arbetsförmedlingen om hur de olika yrkena ska kategoriseras och vilka kvalifikationer som krävs. Företrädare för Arbetsförmedlingen säger till ST Press att man utgår ifrån att dessa jobb kan anvisas till arbetssökande precis som alla andra arbeten.

Om den som får ett jobb anvisat och inte söker det, har Arbetsförmedlingen i princip en skyldighet att skicka en så kallad underrättelse till a-kassan. Det är a-kassan, inte Arbetsförmedlingen, som avgör om personen ska få behålla sin a-kasseersättning eller inte. På A-kassornas samorganisation, SO, säger försäkringschef Katarina Mattsson att frågan har väckts först nu, och att man därför inte hunnit reflektera över den.

– Men det kan faktiskt blir något som vi måste vara beredda att hantera. Vi måste analysera detta noga, för det finns ingen rättspraxis och det är högst osäkert hur en domstol skulle bedöma sådana fall.

Katarina Mattson säger att hon kommer att ta upp frågan vid det möte som SO ska ha med Arbetsförmedlingen 20 september. För egen del ska SO utreda hur riskerna i ett sådant arbete, exempelvis vid en utlandstjänstgöring i krigszon, påverkar bedömningen av om det är ett lämpligt arbete.

– Är det rimligt att begära av någon att ta den risken? Och man kan ju tänka sig att det framför allt är unga personer som kommer att anvisas. Det är ett delikat problem.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA