A-kassorna har för stort kapital
Flera av landets a-kassor har samlat på sig för stort eget kapital och borde ha utrymme att sänka sina avgifter. Den slutsatsen drar Inspektionen för arbetslöshetsförsäkringen, IAF, efter en granskning.
IAFs uppföljning av a-kassornas eget kapital visar att nivån fortfarande är hög. Hos sju av dem ligger kostnadstäckningen över den nivå som IAF bedömer att en a-kassa bör ha som mest. Detta visar enligt myndigheten att flera arbetslöshetskassor kan sänka medlemsavgifterna. Flertalet a-kassor har ett eget kapital som är högre än vad de själva säger att de behöver.
Innan 2007 var målsättningen för många a-kassor att ha ett eget kapital som motsvarade mellan två och sex månaders kostnader, konstaterar IAF. Eftersom avgiftskonstruktionen inte ser annorlunda ut i dag, är det inte orimligt att a-kassorna försöker närma sig den nivån. Dagens medianvärde om åtta månaders kostnader bekräftar att nivån på det egna kapitalet generellt sett är för hög, anser IAF. STs a-kassa ligger strax över medianen.
Hos flera a-kassor saknas också ett formellt beslut om hur stort det egna kapitalet ska vara. Det finns inget lagkrav på att det ska finnas ett sådant, men styrelsen ansvarar för arbetslöshetskassans organisation och ska förvalta arbetslöshetskassans angelägenheter samt se till att ”medelsförvaltningen innefattar en tillfredsställande kontroll”. Det är därför rimligt att det finns ett formellt beslut som anger arbetslöshetskassans behov av eget kapital, anser IAF.
A-kassor som samlat för stort kapital
Enligt IAFs granskning har sju av a-kassorna samlat på sig ett eget kapital som täcker mer än ett års kostnader: Byggnadsarbetarnas, Fastighetsanställdas, Svensk handels, Elektrikernas, Hamnarbetarnas, Skogs- och lantbrukstjänstemännens och Alfakassan
Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.