A-kasseavgiften betalades i onödan

A-KASSAN2008-04-02

Vivi Budtz betalade sin a-kasseavgift utan att veta att hennes rätt till ersättning gick ut för 15 månader sedan. Någon förvarning från a-kassan kom aldrig. Den kan bara se om man passerat den överhoppningsbara tiden först när man blir arbetslös.

– Jag fick en chock när det gick upp för mig, säger Vivi Budtz. Jag har betalat i god tro och inte fått någon information alls om att jag inte är berättigad till a-kasseersättning. I värsta fall kommer jag att ha bara ett halvt sjukbidrag att klara mig på, när mitt plusjobb tar slut i oktober.

Bytte till STs a-kassa

Vivi Budtz har varit långtidssjukskriven på heltid sedan 2000. Från 2006 har hon varit halvtidssjukskriven, samtidigt som hon haft ett plusjobb på halvtid vid Malmö högskola. När hon fick plusjobbet bytte hon till STs a-kassa från sin tidigare kassa.

I februari i år kontaktade hon a-kassan för att få veta vilken a-kasseersättning hon är berättigad till, om hon inte får nytt arbete efter plusjobbet. Då fick hon det bistra beskedet: ingen a-kasseersättning alls.

Baseras på regeringsbeslut

Orsaken är att plusjobbet berättigar till medlemsinträde i a-kassan men inte kvalificerar till arbetsvillkoret, enligt Marianne Kjellquist, föreståndare för STs a-kassa.

– Det beslutet fattade regeringen när plusjobben inrättades, säger hon.

Arbetsvillkoret innebär att man måste ha arbetat i minst sex månader under en tolvmånadersperiod för att få a-kasseersättning. Enligt en regel om överhoppningsbar tid kan dock arbete som ligger längre bak i tiden – som längst sex år – räknas med i arbetsvillkoret.

För Vivi Budtz gick den tiden ut för över ett år sedan.

– Varför har jag inte fått veta det? undrar Vivi Budtz. Datasystemet borde kunna förvarna.

Men det är omöjligt, enligt Marianne Kjellquist, eftersom a-kassan bara känner till när medlemmarna träder in.

– Mer vet vi inte, förrän de anmäler sig som arbetslösa hos Arbetsförmedlingen. Först när en anmälan sänts vidare till a-kassan gör vi en utredning, om medlemmen i fråga är berättigad till ersättning, säger hon.

Får inte pengarna tillbaka

Vivi Budtz är både arg och upprörd, särskilt som hon varje månad fått ett inbetalningskort från a-kassan, där man framhåller hur viktigt det är att betala avgiften i tid.

– Jag har betalat sammanlagt 4 725 kronor i onödan, anser hon.

Nu har hon begärt utträde ur a-kassan från den tid då hon inte längre var berättigad till ersättning och krävt pengarna tillbaka. Det har kassan avslagit.

– Enligt en kammarrättsdom är retroaktiv återbetalning inte tillåten, förklarar Marianne Kjellquist.

Utträdet räknas från mars i år.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

ÄMNEN:

Arbetsmarknad
Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA