Annons:

A-kasseavgift kan chockhöjas

A-KASSA2007-06-04

De nya reglerna för a-kassan har lett till kraftigt ökade kostnader för administration i STs a-kassa. Följden kan bli att medlemmarnas grundavgifter måste höjas med 20 – 30 procent.

Det har skett en betydande urholkning av a-kassan och arbetslöshetsförsäkringen som en del av det sociala trygghetssystemet, sägs det i ett uttalande som föreningsstämman för STs a-kassa antagit och skickat till arbetsmarknadsminister Sven Otto Littorin. Medlemmarna har drabbats av såväl kraftigt höjda avgifter som sämre ersättningsnivåer. Och för a-kassornas del har de omfattande ändringarna i regelverket orsakat kostnader som sätter ekonomin i gungning.

STs a-kassa har sedan årsskiftet, då de nya reglerna trädde i kraft, förlorat tio procent av sina medlemmar. En del av dem som lämnar meddelar inte sitt utträde, utan låter bara bli att betala.

Dessa blir uteslutna efter tre månader, men a-kassan måste betala in den så kallade förhöjda avgiften till staten för de månaderna. A-kassan har fått respit med betalningen, men hur länge respiten varar vet man inte.

Osäkerheten kring detta är en av orsakerna till att a-kassans föreningsstämma på torsdagen inte kunde fatta beslut om budgeten för 2008, berättar kassans chef Marianne Kjellquist. Stämman kunde inte heller revidera budgeten för 2007.

– Vi får ha en extrastämma i höst, kalkylera med ett underskott och använda vårt kapital. I höst vet vi vilka krav regeringen har när det gäller anståndet.

A-kassan bedömer att de nya reglerna för a-kassan ökar de administrativa kostnaderna med omkring sex miljoner kronor per år. Det innebär att medlemsavgiften måste höjas med 20-30 procent, från den nuvarande månadsavgiften på 84 kronor – den hittills lägsta bland a-kassorna.

Den ökande administrationen beror bland annat på att a-kassan måste skicka ut egna aviseringar varje månad. Tidigare aviserades avgiften tillsammans med fackförbundens medlemsavgifter. Det behövs också mycket personal för att informera om de nya reglerna, och mycket tid går åt till återbetalning av pengar till personer som missuppfattat reglerna.

STs a-kassa kommer att skicka betalningskrav till de personer som underlåtit att betala avgiften och sedan uteslutits.

– Vi måste se till att de medlemmar som är kvar inte behöver bära bördan för dem som inte betalar, säger Marianne Kjellquist. Men det här gör man olika på olika kassor, och det är en fara för rättssäkerheten.

Till de många osäkra faktorerna kommer regeringens förslag om obligatoriskt medlemskap i a-kassan. Regeringens tanke är att ett beslut ska träda i kraft redan nästa sommar, men frågan ska utredas och än är ingen utredare tillsatt.

 Jag har varit med om mycket under mina trettio år i a-kassan, men inte en sådan här kullerbytta, kommenterar Marianne Kjellquist.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

ÄMNEN:

Arbetsmarknad ST
Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA