A-kassan för dyr för många

A-KASSAN2010-06-18

De flesta som har lämnat a-kassan de senaste åren har gjort det för att de inte haft råd att vara kvar. Det säger Melker Ödebrink, chef för A-kassornas samorganisation, SO.

De som har lämnat a-kassan de senaste åren har gjort det i första hand för att de inte har råd med en försäkring som blivit tre till fyra gånger dyrare och som det blivit mycket svårare att få ersättning från. Det skriver SO i ett pressmeddelande.

”Jag ifrågasätter påståendet att det är förmögna som lämnat a-kassan. Det är nästan dubbelt så många som inte har någon förmögenhet alls bland dem som lämnat”, skriver SOs kanslichef Melker Ödebrink.

Statistiska centralbyrån, SCB, har tagit fram statistik över vilka som lämnat a-kassan. Totalt förlorade a-kassorna 405 000 medlemmar under 2006 och 2007. Av dessa var 165 000 personer 55 år eller äldre.

”Men det är ju fortfarande av ekonomiska skäl som de mellan 55 och 64 år lämnar a-kassan. För en del har avgifterna höjts mycket kraftigt samtidigt som ersättningen försämrats. Självklart har värdet på försäkringen för denna grupp sjunkit och många tar hellre en risk”, skriver Melker Ödebrink.

De flesta som lämnat a-kassan har normal eller förhöjd risk för arbetslöshet och i många fall låg inkomst, enligt SO. 240 000 av dem som lämnade a-kassan mellan 2006 och 2007 var mellan 30 och 55 år.

”De senaste dagarnas rapportering kring SCBs siffror antyder att människor inte har ett behov av skydd vid arbetslöshet och att de därför lämnar a-kassan. Ingenting kan vara mer fel. Det kanske är så att människor måste välja mellan att klara andra utgifter för dagen eller vara med i en fördyrad a-kassa”, skriver Melker Ödebrink.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA