A-kassan blir billigare

BUDGET 092008-09-22

Regeringen sänker avgiften till a-kassan och det blir lättare att kvalificera sig för ersättning. Det starkt kritiserade förslaget om obligatoriskt medlemskap i en a-kassa kommer inte att genomföras.

Den 1 januari 2007 genomfördes flera samtidiga försämringar av a-kassesystemet: avgifterna chockhöjdes, ersättningen sänktes och inträdeskraven skärptes. Sedan dess har omkring en halv miljon människor lämnat a-kassan.

I somras ändrades reglerna igen. Ett nytt beräkningssätt gynnade a-kassor med låg arbetslöshet. För STs a-kassa innebar det en sänkning av medlemsavgiften med 129 kronor i månaden, till 188 kronor.

Regeringen föreslår nu att avgiften den 1 juli nästa år sänks med cirka 50 kronor i månaden. Kostnaden för medlemskap i STs a-kassa skulle därmed hamna på runt 138 kronor per månad. Före de stora förändringarna 2007 var månadsavgiften 84 kronor.

Motiven för förslaget är dels att man vill ”underlätta ny- och återinträde” efter massflykten från kassorna, dels att avgiftsskillnaden ska bli mindre när man går från arbetslöshet till arbete. Arbetslösa betalar endast en grundavgift.

Vidare vill regeringen tillfälligt, under 2009, ändra medlemsvillkoren. Nya medlemmar kan då kvalificera sig för ersättning efter sex månaders medlemskap, mot normalt tolv. Kravet att arbeta ett visst antal timmar i veckan för att få gå in i en a-kassa tas också bort 1 juli nästa år.

Regeringen ger samtidigt beskedet att man inte kommer att gå vidare med ett omdiskuterat utredningsförslag om obligatorisk a-kassa. Förslaget anses alltför tekniskt komplicerat.

Regeringen har dock inte gett upp själva tanken på en obligatorisk arbetslöshetsförsäkring. Frågan kommer nu i stället att tas upp i den aviserade parlamentariska socialförsäkringsutredningen.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA