A-kassa ger inte ekonomisk trygghet

A-KASSAN2010-09-14

Åtta av tio medlemmar är nöjda med a-kassans service. Men många tycker att försäkringen inte ger ekonomisk trygghet, enligt en undersökning från A-kassornas samorganisation, SO.

SO har intervjuat 4 438 personer som fick ersättning från a-kassan under en vecka i mars i år. 30 av landets 32 a-kassor deltog i undersökningen. De intervjuade är mest nöjda med att pengarna kommer på utlovad tid. Mest missnöjda är de med alla krångliga regelförändringar.

Det har varit turbulent kring arbetslöshetsförsäkringen de senaste åren. SO konstaterar att det blivit svårare att få ut ersättning och att regelverken har blivit oöverskådliga. Det har medfört att det nästan är omöjligt att förutse vilken ersättning som eventuellt ska utbetalas.

Undersökningen visar att medlemmarna är medvetna om att det inte är
a-kassorna själva som infört nya krångliga regler – utan att förändringarna kring försäkringsreglerna är en följd av politiska beslut.

”Undersökningen visar att a-kassan är en väl fungerande organisation. Handläggarna har gjort ett mycket bra jobb”, säger SOs ordförande Harald Petersson i pressmeddelandet.

Undersökningen visar att a-kassorna ligger före både Arbetsförmedlingen, Försäkringskassan och Skatteverket i nöjdhet. Åtta av tio tycker att a-kassorna ska vara kvar som nu, medan elva procent svarar att det vore bättre med en ny statlig myndighet. Fem procent tycker att Försäkringskassan ska ta över.

”Det talar för att behålla a-kassan i sin nuvarande organisationsform. Det finns dock en del att utveckla, till exempel hur vi ska göra för att
a-kassemedlemmen ska känna att ersättningen faktiskt ger en ekonomisk trygghet. Som SO ser det är det viktigt att 80 procent av löntagarna får 80 procent av sin lön i ersättning om de bli arbetslösa”, säger SOs kanslichef Melker Ödebrink.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA