Kåpan har tappat miljarder
Försäkringsföreningen Kåpan har tappat sju-åtta procent av pensionskapitalet hittills i år. Enligt vd Gunnar Balsvik beror det på att Kåpan har en stor andel svenska placeringar.
Den svenska marknaden har gått hårt åt försäkringsföreningen Kåpans totala kapital. Framför allt är det innehavet av svenska bostadsobligationer och svenska börsaktier som påverkat värdet av pensionskapitalet negativt. Enligt vd Gunnar Balsvik har Kåpan tappat sju-åtta procent av pensionskapitalet hittills i år, motsvarande cirka tre miljarder kronor:
– Vi har en portfölj som domineras av svenska placeringar. Det gör oss sårbara i dagens instabila ekonomiska situation. Vi har tidigare år lämnat en god avkastning, men vissa år går det sämre att förvalta kapitalet med den strategi vi har valt – men man kan inte vara bäst varje år...
Kåpan har klarat sig undan förlust på de amerikanska kommunobligationerna, vilket ST Press tidigare berättat om (se länk). Genom att sälja hälften av den återinvestering som gjordes tog man i stället hem en vinst på 54 procent.
– Genom att sälja halva innehavet har vi minskat risken i investeringen. Vi planerar att sälja resterande del vid lämpligt tillfälle, när marknaden är lite lugnare än vad den är just nu säger Gunnar Balsvik.
Av den totala investeringen på 200 miljoner kronor har Kåpan tagit hem 77 miljoner på försäljningen och ytterligare 34 miljoner i utdelningar och 12 miljoner i slutlikvid på den ursprungliga investeringen.
Fakta Kåpan
Kåpan bildades 1991 som Försäkringsföreningen för det statliga området, FSO, och bytte namn år 2005.
Föreningen har till huvudändamål att förvalta avgiftsbestämda pensioner för statligt anställda som omfattas av pensionsavtal PA 03 och PA 91.
PA 03 är det pensionsavtal som omfattar ST-medlemmarna. Avtalet har träffats mellan å ena sidan Arbetsgivarverket och å andra sidan de tre fackliga arbetstagarorganisationerna OFR/S, P och O, SACO-S och SEKO.
Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.