”Känns skönt att kontoret blir kvar”
Nyligen meddelade Arbetsförmedlingen att sju lokalkontor får ha kvar sin fasta bemanning. För Karin Falk Olsson, arbetsförmedlare i Jokkmokk, blev beskedet en enorm lättnad.
I augusti fick arbetsförmedlaren Karin Falk Olsson och hennes två kolleger på Arbetsförmedlingen i Jokkmokk beskedet att deras arbetsplats skulle bli ett obemannat kontor dit personal från annan ort skulle kunna resa för inbokade möten. En av de tre fick ett annat jobb i länet, Karin Falk Olsson och hennes kvarvarande kollega blev uppsagda i november. De gjorde upp en planering med Trygghetsstiftelsen och deras sista arbetsdag på kontoret skulle vara 20 december, en månad senare.
De jobbade vidare under den sista månaden och städade samtidigt ur lokalerna. Karin Falk Olsson hade planer på att börja plugga under året med uppsägningstid, för att stärka sina chanser på arbetsmarknaden. Men när de hade städat ur hela kontoret kom nya besked, och en första strimma av hopp.
– På sista arbetsdagen, precis innan julledigheten, fick vi veta att kontoret kanske skulle bli kvar. Det var förstås roligt, men också väldigt märkligt. Eftersom kontoret skulle vara obemannat hade vi städat ur och röjt undan allt vi hade. Alla mejl, kontaktuppgifter, ja allt vi använde i jobbet hade vi slängt i väg, säger Karin Falk Olsson.
I mitten av februari kom det slutgiltiga beskedet från Arbetsförmedlingens styrelse. Jokkmokk och ytterligare fyra andra kontor – Pajala, Storuman, Vilhelmina och Hammarstrand – får behålla sin fasta bemanning.Myndigheten har tidigare meddelat att även kontoren i Arvidsjaur och Härnösand kommer att bemannas.
– Det känns jätteskönt att kontoret kommer att finnas kvar. Dels för mig personligen, dels eftersom vi har många som behöver extra stöd och hjälp. Annars skulle de behövt åka till Gällivare för att träffa någon och det tar ju en hel dag med buss fram och tillbaka.
Efter förra årets nedläggningar av kontor har regeringen gett Arbetsförmedlingen i uppdrag att säkerställa en ändamålsenlig lokal närvaro i hela landet. Det kan handla om egna bemannade kontor, men också samarbeten med kommuner där Arbetsförmedlingen kan hyra in sig för bokade möten eller genom att myndigheten är representerad vid statliga servicekontor.
I ett pressmeddelande har Arbetsförmedlingen meddelat att man i nuläget säkrat närvaron på 99 av de totalt 132 orter där man förra året beslutat beslutat att avveckla verksamheten. På de 33 resterande orterna kommer Arbetsförmedlingen under året att jobba vidare med att hitta lämpliga lösningar.
Orter där Arbetsförmedlingen fortfarande inte säkrat närvaron:
1. Ale
2. Alvesta
3. Aneby
4. Arlöv
5. Boden
6. Dorotea
7. Eksjö
8. Finspång
9. Forshaga
10. Hedemora
11. Hofors
12. Härryda
13. Höganäs
14. Kopparberg
15. Leksand
16. Lerum
17. Lessebo
18. Malå
19. Markaryd
20. Mellerud
21. Munkfors
22. Nordmaling
23. Norsjö
24. Partille
25. Sotenäs
26. Tanum
27. Tingsryd
28. Uppvidinge
29. Vännäs
30. Årjäng
31. Åstorp
32. Örkelljunga
33. Övertorneå
Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.