Annons:

Kampanj mot falsk information om vaccin

CORONA2021-03-03

Falsk information och påverkan på sociala medier är ett hot mot den pågående vaccinationskampanjen, anser Myndigheten för samhällsskydd och beredskap, MSB. Därför startar MSB en särskild utbildningsinsats.

MSBs nya utbildningsinsats riktar sig till kommunikatörer vid landets regioner och kommuner. Det handlar om att möta falsk information och rykten som sprids i kommentarsfält på sociala medier.

”Vi berättar hur man identifierar och vilka strategier man kan använda sig av för att hantera desinformation och vilseledning kopplat till vaccinationen”, säger enhetschefen Mikael Tofvesson vid MSB till Ekot.

Enligt Mikael Tofvesson florerar många falska påståenden om vaccination mot covid-19. Till exempel att det skulle vara bättre att stärka immunförsvaret än att ta vaccin, att vaccinet innehåller mikrochip eller att det är bättre att bli sjuk än att vaccinera sig.

Mikael Tofvesson tror att det finns flera olika orsaker till att desinformation sprids:

”Det ena är att det kanske finns aktörer som vill underminera förtroendet för Sverige och det svenska samhället. Det andra är den ekonomiska faktorn, att vissa vill få läsare till sina sidor för att få in annonsintäkter och använder information som skapar vaccinoro”, säger han till Ekot.

MSB har också iakttagit att det förekommer påverkan från främmande makt, där stater driver olika påverkanskampanjer för att sprida en negativ bild och desinformation kring vaccin eller vaccinframställning, uppger Ekot.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA