Annons:

Journalistförbundet: JO avstår av formella skäl

ÖPPENHET2018-04-23

Justitieombudsmannen, JO, kan inte granska regeringen. Det var anledningen till att JO lade ned anmälan om utrikesdepartementets hantering av e-post. Det skriver Journalistförbundet i ett pressmeddelande.

JO lade för två veckor sedan ned Journalistförbundets anmälan mot utrikesdepartementet, UD. Men det var inte för att regeringen hade gjort rätt, utan för att JO inte kan granska vad regeringen gör, skriver fackförbundet i ett pressmeddelande. Tillsynen av regeringen och enskilda statsråd vilar på riksdagens konstitutionsutskott, KU.

SJF begärde 11 december i fjol att få ut utrikesminister Margot Wallströms, S, e-postlogg för den senaste månaden. Dagen efter fick förbundet besked om att hela loggfilen omfattas av sekretess, och att den dessutom gallras efter 14 dagar. Förbundet överklagade UDs beslut till regeringen, men ärendet är fortfarande efter närmare fyra månader under beredning.

Därför JO-anmälde SJF utrikesdepartementet i slutet av mars. I anmälan konstaterade förbundet att UD dröjt mer än tre månader med att lämna ut den begärda epostloggen. Under den tiden hade departementet dessutom hunnit gallra loggfilen.

När JO meddelade att anmälan lades ned för två veckor sedan skrev JO i sitt beslut att ”anmälan inte ger någon anledning till åtgärd”. Enligt SJF är den verkliga anledningen att JOs tillsyn inte omfattar regeringen och enskilda statsråd. Den granskningen vilar på KU.

”Att möjligheterna att granska regeringens agerande är så begränsade är förpliktigande för regeringen. Eftersom statsråden har denna skyddade position måste de också visa att de förtjänar den. Att dröja över tre månader med att fatta beslut i ett ärende som enligt grundlag ska hanteras skyndsamt visar snarare på att regeringen inte drar sig för att missbruka förtroendet”, kommenterar SJFs ordförande Jonas Nordling i pressmeddelandet.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA