Annons:

Jobb för handikappade åter i farozonen

FÖREMÅLSVÅRD2008-04-29

Statliga jobb för arbetshandikappade försvinner om ett utredningsförslag om Stiftelsen Föremålsvård genomförs. Kiruna kommun kan enligt förslaget ta över en del av verksamheten, men kommunen är inte tillfrågad.

Förslaget läggs fram av regeringens museikoordinator Christina von Arbin, som har i uppdrag att öka samverkan mellan museerna. Hon har nu sett över verksamheten vid Stiftelsen Föremålsvård, en översyn som stiftelsen själv begärt och sett fram emot. Ryckighet i anslagstilldelningen har under många år skapat osäkra förutsättningar för verksamheten.

Resultatet blev dock inte vad anställda och ledning hoppats på. I rapporten föreslås att staten ska överlåta stiftelsen till Kiruna kommun. Stiftelsen skulle därefter få vissa statliga medel för främst digitalisering av foton och annat arkivmaterial, men enbart i Kiruna. Arbetsplatserna i Grängesberg och Strömsund, där man också arbetar med digitalisering, läggs ned.

Verksamheten med vård och konservering av museiföremål läggs enligt förslaget också ned. De statliga anslag som stiftelsen hittills fått för detta ska i stället fördelas mellan Statens historiska museer, Riksarkivet och Kungliga biblioteket.

– Det här är ett fullständigt felaktigt förslag, säger direktör Ulf Daunfeldt på Stiftelsen Föremålsvård. Vi har hur mycket arbete som helst, och vi har inte fått någon kritik angående kvaliteten eller något annat.

En stor del av de anställda i stiftelsen är arbetshandikappade och har lönebidrag. När verksamheten startade för omkring 20 år sedan fanns också ett arbetsmarknadspolitiskt motiv. Men utredaren Christina von Arbin framhåller att hennes översyn endast har ett kulturpolitiskt perspektiv.

– Vi har skapat viktiga och värdefulla arbetsuppgifter för arbetshandikappade, kommenterar Ulf Daunfeldt. Förslaget innebär att folk går direkt ut i arbetslöshet, med små möjligheter att hitta ett nytt arbete.

Stiftelsen har i dag omkring femtio anställda. I den kalkyl man nu presenterar för den eventuella intressenten Kiruna kommun finns plats för 17-18 personer.

ST-företrädaren Björn Fernström är djupt besviken.

– Vi var så säkra att när vi bad att man skulle titta på det här, att man skulle prata om utveckling och inte avveckling. Men utredningen är helt klart ett beställningsjobb, man har sagt till om att vi skulle läggas ned.

Kirunas kommunalråd Kenneth Stålnacke hade inte fått någon förhandsinformation om förslaget att kommunen skulle ta över stiftelsen.

– Nej, det kom som en nyhet för oss också i går. Vi kommer att argumentera för att stiftelsen ska vara kvar i sin nuvarande form. Det är en jättebra verksamhet som sysselsätter ett fyrtiotal personer här i Kiruna.

– Men jag vill inte stänga dörren för förslaget, om det skulle vara det sista möjliga alternativet, tillägger han.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA