Jobb försvinner när nämnden läggs ned

MIGRATION2005-09-27

Runt 200 anställda berörs när Utlänningsnämnden läggs ned den 31 mars nästa år. 40 av dem är STs medlemmar.

Av:  Ann-Charlotte Viklund

Tre migrationsdomstolar ska ta över Utlänningsnämndens ärenden.

Eftersom det inte handlar om överlåtelse av verksamhet, är det oklart hur många av Utlänningsnämndens anställda som kan beredas jobb på migrationsdomstolarna eller på annat håll inom Domstolsverket, förklarar Anette Jelve, ordförande för ST inom Domstolsväsendet.

– Först när alla tillsättningar är klara kan ST börja driva enskilda ärenden. Troligtvis dröjer det till slutet av året innan vi vet definitivt hur det blir.

Utlänningsnämnden och Trygghetsstiftelsen har haft flera kontakter. Enligt Paul Waldenström, konsult på Trygghetsstiftelsen, har de allra flesta redan blivit erbjudna jobb på Domstolsverket.

– Ett tjugotal anställda riskerar att inte ha någon färdig lösning, men vi hoppas kunna hjälpa dem med Trygghetsstiftelsens olika program. Vi har redan hjälpt en av dem med att starta eget.

Så ska asylärendena hanteras

En ny instans- och processordning införs i utlännings- och medborgarskapsärenden. Utlänningsnämnden läggs ner och länsrätterna i Stockholm, Göteborg och Malmö ska fungera som migrationsdomstolar. Kammarrätten i Stockholm blir en ny tredje och sista instans. Regeringen ska inte längre kunna få enskilda ärenden överlämnade för vägledande beslut.

Vid ett överklagande kommer den som söker asyl och Migrationsverket att mötas som två parter i en domstolsförhandling. Den information som ligger till grund för besluten ska också göras mer tillgänglig.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

ÄMNEN:

Arbetsmarknad ST
Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA