Annons:

Jobb efter examen ger mer lön

HÖGSKOLAN2009-05-07

Det finns ett tydligt samband mellan arbetslöshet direkt efter högskoleexamen och framtida inkomst. Det visar en studie från Institutet för arbetsmarknadspolitisk utvärdering, IFAU.

Studenter som blir arbetslösa direkt efter att de tagit sin examen från högskolan var oftare arbetslösa och hade sämre inkomst också fem år senare. Det visar en ny rapport från IFAU.

De högskolestudenter som blir arbetslösa efter sin examen hade i genomsnitt 30 procent lägre årsinkomst fem år efter examen, jämfört med dem fick ett jobb direkt efter examen. Inkomstförlusten blev störst för dem som var arbetslösa på heltid och ökade ju längre arbetslösheten varade.

Enligt IFAU finns det flera tänkbara förklaringar till att arbetslöshet direkt efter examen spelar så stor roll. Det kan bero på att de arbetslösa studenterna var mindre ambitiösa och motiverade, vilket påverkar både deras risk att bli arbetslösa och deras framtida inkomster.

Det kan också vara så att de arbetslösa studenterna förlorar delar av sina kunskaper under arbetslösheten, samtidigt som de blir utan värdefull arbetslivserfarenhet. Arbetsgivare är mindre benägna att anställa dem som varit arbetslösa och använder det som ett sorteringsinstrument vid anställning.

Enligt rapporten har utvecklingen inget samband med individernas gymnasiebetyg. Om betygen från gymnasiet speglar elevernas ambitions- och motivationsgrad stämmer alltså inte den första typen av förklaring.

Undersökningen omfattar cirka 36 500 studenter som tog examen vid Stockholms och Uppsala universitet under 1991–1999.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA