Annons:

Bild: Magnus Bergström/Länsstyrelsen Stockholm

JO riktar allvarlig kritik mot Anna Kinberg Batra

LÄNSSTYRELSERNA2024-09-26

Justitieombudsmannen, JO, riktar allvarlig kritik mot Anna Kinberg Batra för de tre ifrågasatta rekryteringar som hon genomfört vid Länsstyrelsen i Stockholms län. Landshövdingen har inte följt grundlagens krav på saklighet, och vid en rekrytering var hon jävig, enligt JO. ”Jag har inte stött på något liknande fall under min tid som ombudsman”, säger JO Per Lennerbrant till Publikt.

JO inledde granskningen av Anna Kinberg Batras rekryteringar i april, efter uppgifter i medierna och klagomål som kommit in till JO. Som Publikt tidigare rapporterat har landshövdingen i tre fall rekryterat personer till anställningar på Länsstyrelsen i Stockholms län utan att följa praxis för hur rekryteringar görs vid myndigheten. Det handlar om en planeringschef, en organisationsutvecklare och en avdelningschef för beredskapsfrågor. I de två förstnämnda fallen var Anna Kinberg Batra personligen bekant med de personer som anställdes.

Nu konstaterar JO att grundlagens krav på objektivitet inte har respekterats i någon av rekryteringarna.

”Utredningen visar att landshövdingen i två fall redan på förhand bestämt vem som skulle anställas och att hon i det tredje valde att ignorera ett uppställt meritkrav för att kunna anställa den kandidat som hon föredrog. Hennes agerande har lett till att alla tre förfarandena brustit i saklighet”, kommenterar Per Lennerbrant granskningen i ett pressmeddelande.

JO anser dessutom att Anna Kinberg Batra var jävig vid beslutet att anställa planeringschefen, vars barn landshövdingen är gudmor till. Rekryteringen har därför också brustit i opartiskhet, enligt JO.

”Det är anmärkningsvärt att landshövdingen inte tillräckligt uppmärksammade jävsfrågan och såg till att den hanterades på ett korrekt sätt”, konstaterar Per Lennerbrant.

Anna Kinberg Batras agerande vid rekryteringarna riskerar att skada förtroendet för myndigheter generellt, menar han.

– Det här handlar om regler som syftar till att allmänheten ska kunna lita på den offentliga förvaltningen, ha förtroende för den. När man inte respekterar de reglerna är det allvarligt, desto allvarligare med myndighetschefer som inte gör det, säger Per Lennerbrant till Publikt.

Trots den allvarliga kritiken kommer JO inte att inleda en förundersökning om tjänstefel. Statsåklagare Thomas Forsberg kom till samma beslut i våras, efter att Anna Kinberg Batra polisanmälts för tjänstefel.

– Jag har valt att utreda detta som tillsynsärende, och då har jag bland annat beaktat att åklagare valt att inte inleda förundersökning. En effekt av det är att ärendet avslutas genom att jag själv gör uttalanden, och att om jag vill att någon ska yttra sig så är de skyldiga att göra det. Så är det inte vid en brottsutredning, säger Per Lennerbrant.

JO kritiserar även Länsstyrelsen i Stockholms län som myndighet för att tjänsten som planeringschef enbart utannonserades med en lapp på anslagstavlan i myndighetens reception, och för att det gjordes under för kort tid. Myndigheten kritiseras också för att den lediga tjänsten inte anmäldes till Arbetsförmedlingen.

JO ser inget skäl att kritisera de övriga tjänstemän på myndigheten som deltagit i rekryteringarna, men lyfter fram vikten av integritet hos tjänstemän och att det finns krav på att påtala förfaranden som kan ifrågasättas.

– Exakt vad man ska göra beror på situationen, det viktiga är att man ska reagera, säger Per Lennerbrant.

I beslutet tar JO upp tjänstemännens agerande vid anställningen av chefen för avdelningen för beredskapsfrågor som ett gott exempel. Då avrådde den tidigare länsöverdirektören och HR-chefen landshövdingen från att anställa chefen, eftersom han inte uppfyllde alla krav i annonsen.

– Man kanske inte kan stoppa en process, men man måste ändå påtala det, göra chefen uppmärksam på att man riskerar att bryta mot lagen, säger Per Lennerbrant.

Han har inte sedan utredningen inleddes fått kännedom om några ytterligare brister vid Länsstyrelsen i Stockholms län, och inte heller om några liknande missförhållanden hos de andra myndigheter han har ansvar för.

– Det kan vara så att någon annan ombudsman har fått sådan information, det vågar jag inte svara på, säger han.

Per Lennerbrant hoppas att utredningen ska bli en påminnelse till myndigheterna om reglerna om saklighet och opartiskhet.

– Min förhoppning och ambition när man läser detta är att man påminner sig om värdet av de här reglerna, de utgör ett slags fundament för förtroendet för den offentliga verksamheten. Det handlar inte bara om hur man rent faktiskt gör, utan också om hur en myndighets agerande uppfattas utåt, säger Per Lennerbrant.

Anna Kinberg Batra kommer inte att lämna posten som landshövding efter kritiken, meddelar hon på länsstyrelsens webbplats.

”Både jag själv och myndighetsledningen tar kritiken på stort allvar, och jag beklagar särskilt de effekter som mitt agerande har fått för medarbetare och andra. Jag har gjort fel, men jag har aldrig haft för avsikt att agera vare sig nonchalant eller respektlöst på det sätt som beskrivs. Tvärtom tar jag både rollen och myndighetens viktiga uppgifter på stort allvar, och förtroendet för dessa är av största vikt även för mig”, kommenterar hon JOs beslut.

ST anser dock att regeringen bör entlediga Anna Kinberg Batra efter JOs kritik.

”Med uttalandet från JO finns inte något utrymme att reparera det skadade förtroendet. För både personalens och allmänhetens skull behöver Länsstyrelsen i Stockholm en ny chef”, understryker Britta Lejon i ett pressmeddelande.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA