JO kritisk till brevgranskning
JO riktar kritik mot Norrtäljeanstalten och häktet i Huddinge för bristande rutiner vid brevgranskning.
JO kritiserar Norrtäljeanstalten som inte angett vilka tjänstemän som närvarat vid granskning av en försändelse till en intagen.
Norrtäljeanstalten hänvisar till att granskningen gjordes av två tjänstemän varav den ena vikarierade som vakthavande. Eftersom han ännu inte fått någon namnstämpel signerade han för hand. Den andra tjänstemannen missade att sätta sin stämpel på det aktuella brevet.
Enligt gällande lag får brev eller andra försändelser till eller från den som är intagen i en sluten anstalt granskas om misstanke finns att de innehåller något otillåtet föremål. Den intagne ska om möjligt närvara vid öppning av brev eller andra försändelser. I annat fall ska minst två tjänstemän närvara vid granskningen av den intagnes post.
JO kritiserar också att en intagen vid häktet i Huddinge fick ett brev från Sveriges lantbruksuniversitet granskat.
Brev från svenska myndigheter ska vidarebefordras utan föregående granskning. Granskning får bara göras om det finns starka skäl att anta att uppgiften om avsändare är oriktig
och förhållandet inte kan klarläggas på annat sätt. Inte heller fick den intagne veta hur granskningen gått till.
Häktet i Huddinge hänvisar till att man med anledning av den häktades ställning som president i en organisation som anses vara kriminell, ansett att det fanns skäl att granska hans inkommande post.
Häktet i Huddinge har efter den häktades anmälan ändrat sina rutiner. En ny brevgranskningsstämpel har tagits fram av vilken framgår vilken typ av granskning försändelsen genomgått.
Ändring av kriminalvårdslagen 1 april 2008
Bestämmelserna om brevgranskning ändras. Samma regler om brevgranskning ska gälla på landets alla anstalter. Ett brev får granskas om det är nödvändigt med hänsyn till ordningen eller säkerheten. Vidare införs en något lägre misstankenivå för när myndighetsbrev får granskas. Myndighetsbrev får granskas redan när det finns anledning att anta att uppgiften om avsändare är oriktig.
Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.