JO kritiserar Migrationsverket
Migrationsverket får allvarlig kritik av Justitieombudsmannen, JO, för att verket inte stoppat en avvisning, sedan migrationsdomstolen gett den berörda personen tillstånd att uppehålla sig i Sverige.
En mongolisk kvinna sökte uppehållstillstånd i Sverige år 2005. Ansökan avslogs och Migrationsverket beslutade att hon skulle avvisas. År 2008 gifte sig kvinnan med en spansk man, som bott i Sverige sedan 1978 och haft uppehållstillstånd sedan 1980. Kvinnan sökte då uppehållstillstånd på nytt, med hänvisning till sitt äktenskap.
Migrationsverket stoppade avvisningen, i avvaktan på sitt beslut om den nya ansökan. Den avslogs året efter, och samtidigt beslutade verket att avvisningsbeslutet skulle verkställas. Kvinnan överklagade beslutet till migrationsdomstolen, som fastslog att kvinnan hade rätt att uppehålla sig i Sverige. Hon vände sig då till Migrationsverket och begärde inhibition av utvisningsbeslutet. Verket vägrade och hävdade att domstolens beslut var fel:
”Att migrationsdomstolen i en dom ansett annorlunda föranleder inte Migrationsverket att göra en annan bedömning”, skriv verket i sitt beslut.
Nu konstaterar JO att Migrationsverket gjorde fel:
”En underinstans ska följa domar och beslut från överinstanser och lojalt tillämpa dessa. Detta är självklart; de rättsliga instanserna är inte sidoställda enheter, där var och en kan agera efter eget huvud, utan ingår i en hierarki som är avsedd att säkerställa rättsordningens stabilitet. Även om Migrationsverket ansåg att migrationsdomstolens dom var felaktig förelåg det alltså en skyldighet för verket att efterleva den på ett konstruktivt sätt”, skriver JO.
Om avvisningen skulle ha genomförts skulle det ha inneburit en allvarlig och helt omotiverad rättskränkning, skriver JO.
”Migrationsverket förtjänar allvarlig kritik för att inte ha respekterat reglerna om uppehållsrätt samt för sitt förhållningssätt till överinstansens dom.”
Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.