JO-kritik mot förslag om sekretess

INSYN2005-04-21

Förslaget om ändrad utrikessekretess innebär att sekretessen utvidgas, anser JO. När det gäller insyn i statliga bolag menar JO att räckvidden bör beslutas av riksdagen, inte av regeringen.

Av:  Eva Spira

Efter flera års arbete föreslog den parlamentariska offentlighets- och sekretesskommittén förra året en rad förändringar av sekretesslagen.

Utrikessekretessen skulle ändras så att uppgifter som är sekretessbelagda på grund av EU-medlemskapet eller andra internationella avtal är hemliga även i Sverige.

Det betyder att myndigheterna inte ska göra någon självständig sekretessprövning, utan den sekretess som följer av avtalet ska gälla.

 

Kommittén föreslog också att statliga bolag ska öppnas för insyn.

JO har i sitt remissvar inget att erinra mot förslaget att öppna bolagen för insyn. Enligt förslaget ska det dock vara möjligt att göra undantag ”med hänsyn till verksamhetens art, konkurrenssituationen eller andra väsentliga ekonomiska förhållanden”. Regeringen ska besluta om undantagen.

JO anser att regleringen av undantagen blir svåröverskådlig och är tveksam till om den är tillräckligt restriktiv. Dessutom är det riksdagen som genom lagstiftning ska besluta om offentlighetsprincipens räckvidd.

Att låta sekretess gälla för uppgifter på grund av ett internationellt avtal innebär en betydande utvidgning av sekretessen, enligt JO.

En uppfattning som inte delas av offentlighets- och sekretesskommittén som anser att den föreslagna ändringen vare sig innebär någon utvidgning av sekretessen eller fordrar någon ändring av grundlagen.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA