Jämställdhetsarbetet går framåt
Jämställdhetsarbetet inom högskolesektorn har länge fokuserat på att ”räkna huvuden”. Men sedan universitet och högskolor fick regeringens uppdrag att utveckla jämställdhetsintegrering har arbetet gått framåt, konstaterar Jämställdhetsmyndigheten i en lägesrapport.
Tidigare satsningar på jämställdhet i högskolesektorn har till stor del fokuserat på representation; antalet kvinnor och män på olika positioner. Det arbetet har varit betydelsefullt, men statliga utredningar visar att det finns behov av åtgärder som i större utsträckning än tidigare fokuserar på kvinnors och mäns faktiska villkor i akademin, så som karriärvägar, anställningsvillkor och möjlighet att ta del av lärosätets resurser.
Jämställdhetsmyndigheten bedömer att det arbete som hittills skett inom ramen för regeringsuppdraget ”Jämställdhetsintegrering i högskolor och universitet” skapar goda förutsättningar för den fortsatta utvecklingen.
”Att formulera träffsäkra åtgärder är en viktig del för att lyckas förändra strukturer som upprätthåller ojämställdhet på universitet och högskolor. Ett sätt att underlätta det arbetet är att tydligt ringa in vilka lokala och specifika ojämställdheter som finns på varje lärosäte” skriver Lena Ag, generaldirektör på Jämställdhetsmyndigheten, i ett uttalande på myndighetens hemsida.
Uppdraget pågår 2019 ut.
Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.