Jämställdhet och ohälsa viktiga frågor för det nya ST

STS KONGRESS2003-11-11

Annette Carnhede koncentrerade sig på ohälsan, jämställdheten och STs organisationsarbete när hon inledningstalade vid förbundets kongress som öppnades idag.

Av:  Christian Örjestål

STs ordförande Annette Carnhede blickade både framåt och bakåt idag då hon förklarade STs nionde ordinarie kongress som öppnad. Om arbetet med Trio sa hon:

”Det har varit en tuff period. Men aldrig har jag någon gång känt att jag vill ha en enda liten del av detta arbete ogjort. Särskilt inte när slutresultatet blev att ST och FF gick samman.”

Den senaste kongressperioden har inneburit att förbundet arbetat med stora organisationsfrågor och förändringar. Och om nu bitarna börjar att falla på plats så finns det fortfarande viktiga politiska frågor för ST att arbeta med.

”Tyvärr måste jag konstatera att vi ännu inte nått fram till det jämställda arbetslivet. Fortfarande finns osakliga löneskillnader mellan kvinnor och män. Fortfarande är det kvinnor som får stå tillbaka i karriären när ett ungt par skaffar barn. Fortfarande ökar ohälsotalen snabbare hos kvinnor än hos män.”

Annette Carnhede berättade att hon hört förklaringar till varför dessa skillnader existerar många gånger. Men hon kan inte ta dessa förklaringar som något annat än dimridåer och en rädsla för sanningen.

”En sanning som är den att den grundläggande viljan att förändra skillnader mellan könen inte finns. ST accepterar aldrig detta”.

Ohälsan var ytterligare en fråga som poängterades. Med hänvisning till STs arbetsmiljöundersökning slog Annette Carnhede fast att det främsta hindret för hälsan är maktlösheten på jobbet – avsaknaden av makt över tiden, organisationen, arbetets uppläggning. Att bryta den maktlösheten är enligt Annette Carnhede en av STs stora utmaningar.

Att bryta tystnaden på arbetsplatserna med öppenhet och transparens är ytterligare en viktig fråga inför framtiden.

Bland annat efterfrågade Annette Carnhede ett lagfäst skydd för yttrandefriheten för STs medlemmar i statliga bolag.

Fakta: Trio

Trio var namnet på det gemsamma förbund som ST, HTF, SKTF och Försäkringsanställdas förbund, FF, planerade att bilda. Parterna kunde dock inte enas och samangåendet slutfördes aldrig.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

ÄMNEN:

ST
Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA