Italienska fack rustar till strid mot regeringen

ITALIEN2008-06-03

Den offentliga sektorn är en »tyngd för Italien« och de som inte arbetar tillräckligt ska slängas ut med »sparkar i baken«, anser minister Renato Brunetta. Nu vill han göra en omfattande reform. Några fack lovar redan strid.

Av:  Kristina Wallin

I onsdags träffade Renato Brunetta, ny minister för den offentliga sektorn, för första gången representanter för de största facken. De skulle få information om en reform regeringen vill genomföra. Facken fick 48 timmar på sig för att ge besked om de vill samarbeta eller inte.

Det oberoende fackförbundet RDB-CUB valde att inte gå till mötet över huvudtaget och har redan meddelat att de kommer att organisera en strejk och demonstrationer i juni. Representanten för Cgil, det största facket, gick i protest efter bara en kvart.

– Vi fick inte ens välja själva vilka som skulle komma till mötet, och nu får vi veta att vi har 48 timmar på oss för att gå igenom planen. Vi kan inte acceptera att behandlas på detta sätt, konstaterar Michele Gentile som var inbjuden för Cgil.

»Komplicerat arbete«

De andra stora fackförbunden Cisl och Uil stannade kvar och har inte gått ut lika hårt.

– Att den offentliga sektorn behöver en rejäl reform är vi alla på det klara med, men en reform är ett långt och komplicerat arbete, eftersom det handlar om många olika branscher och yrkeskategorier, konstaterar Gianni Baratta som medverkade för Cisl.

Privatiseringar väntar

Enligt ministerns plan ska 40 miljarder euro sparas de närmaste fem åren, främst genom försäljning av fastigheter. En stor del av den offentliga sektorn ska omvandlas till aktiebolag och lokala kontor med färre än 30 anställda ska läggas ned. Mycket ska privatiseras, och det ska letas sponsorer inom den privata sektorn.

Bedömningar av de anställda ska läggas ut på internet. De duktigaste kommer att få lönetillägg och olika former av premier.

Det kommer inte bli lätt för ministern att få facken med sig, eftersom hans sätt att uttrycka sig retat upp många offentligt anställda. Kampviljan är fortfarande hög, precis som under strejken i höstas. Då strejkade och demonstrerade miljontals offentligt anställda i Rom mot den dåvarande regeringens motvilja att genomföra en reform och avsätta fonder till avtalsförhandlingarna.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA